04 липня 2025, 16:00
Найчастіше причиною таких захворювань є наша власна поведінка і звички: куріння, брак фізичної активності, нездорове харчування та надмірне вживання алкоголю. Змінивши таку поведінку на здорову, ми можемо суттєво знизити ризик серцево-судинних хвороб.
Ішемічна (коронарна) хвороба серця (ІХС) – гостре або хронічне ураження серця, обумовлене зменшенням або повним припиненням доставки крові до серця у зв’язку з атеросклеротичним процесом у коронарних артеріях. Смертність від серцево-судинних захворювань, у тому числі ІХС, є, як і раніше, провідною причиною загальної смертності населення. У віковій групі 65-74 років смертність від серцево-судинних захворювань становить приблизно 48% загальної смертності у чоловіків та 50% у жінок. Наведені дані свідчать про велику соціально-економічну значущість ІХС.
Причиною розвитку ІХС є атеросклероз (утворення атерогенних бляшок усередині судини) коронарних артерій, причому не тільки у людей похилого віку, а й у осіб молодшого віку.
Як проявляється ІХС? Стенокардія напруги-болі, відчуття тиску, печіння або тяжкості за грудиною або в лівій половині грудної клітки з поширенням в ліву руку або без нього при піднятті по сходах, ходьбі вгору або при прискоренні кроку або при виході з теплого приміщення на холодне повітря, що зникають протягом приблизно 10 хвилин після припинення навантаження або після прийому нітрогліцерину. Інфаркт міокарда – болі в ділянці серця (все перераховане вище) більше 20 хв., які не ліквідуються після прийому нітрогліцерину. Еквівалент серцевого болю – невмотивована задишка, падіння тиску, болі в животі та ін.
Чинники, усунення яких достовірно зменшує ризик розвитку ІХС
Куріння. Встановлено, що куріння збільшує смертність від серцево-судинних захворювань (включаючи ІХС) на 50%. Причому ризик зростає зі збільшенням віку та кількості викурених сигарет. Нікотин, бензол, чадний газ, аміак, що містяться в тютюновому димі, викликають розвиток тахікардії, артеріальної гіпертензії, спазм коронарних артерій. Ризик розвитку першого, а також повторного інфаркту міокарда знижується після припинення куріння. Відмова від куріння достовірно зменшує ризик розвитку, прогресування ІХС.Високий рівень холестерину. Підвищений рівень холестерину сироватки крові завжди асоціюється зі збільшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань. За даними Фремінгемського дослідження (США), у людей з помірним підвищенням рівня холестерину (5.2-6.7 ммоль/л) частота виникнення ІХС була вдвічі вищою, ніж у людей з нормальним рівнем холестерину у крові. При вираженій гіперхолестеринемії (>6.7 ммоль/л) захворюваність на ІХС зростала в 4-5 разів. Цільовий рівень загального холестерину становить нижче 5,0 ммоль/л.Необхідний обов’язковий контроль холестерину крові (бажано при помірно підвищеному – 2 рази на рік, у різні сезони року, при значно підвищеному – в індивідуальному режимі з періодичністю, рекомендованою лікарем).Необхідно:- раціонально харчуватися, дотримуючись особливостей харчування при порушеннях ліпідного (жирового) обміну; - оптимізувати повсякденну фізичну активність; - контролювати масу тіла, вести щоденник.Дієтичні рекомендації при дисліпідемії: - калорійність їжі має підтримувати оптимальну для вас вагу тіла. -кількість споживаного жиру (включаючи рослинні жири) не повинна перевищувати 30% від загальної калорійності, причому на частку насичених (тваринних) жирів має припадати не більше 10% від цієї кількості;При високому та дуже високому ризику необхідно знижувати частку загального жиру до 20% від загальної калорійності.Рекомендується зменшувати споживання продуктів, багатих на насичені жири та холестерин (жирне м’ясо, птиця зі шкірою, цілісні молочні продукти, шоколад, випічка з вмістом жирів, жовтки яєць і самі жири – сало, вершкове масло, маргарин, кокосове масло, пальмове масло). У м’ясі насичених жирів зазвичай менше, ніж у багатьох ковбасних продуктах. Наприклад, у нежирній яловичині близько 5-10% жиру в порівнянні з 23% жиру в молочній ковбасі, 20-30% жиру в яловичих сосисках та 40-50% жиру в сирокопчених ковбасах. Частка насичених (тварини) жирів має становити не більше половини від добової потреби жирів (25-30 г/доб.). Решта половини добового жиру повинна бути представлена рослинними оліями (оливкова, соєва, соняшникова, лляна, кунжутна, кедрова) (25-30 г/доб.), які містять поліненасичені та мононенасичені жирні кислоти (жирні сорти риб: оселедець, сардини, макрель, лосось, тунець, скумбрія, палтус та ін.) та горіхах. Бажаним вважається регулярне споживання морської риби 2-3 рази на тиждень по 100-150 г у вигляді різноманітних страв чи рибних консервів. Перевагу слід віддавати рибі північних морів, що містить велику кількість .-3 ПНЖК, які відіграють важливу роль у профілактиці атеросклерозу та інфаркту міокарда.Рекомендується скоротити споживання продуктів, багатих на холестерин (яєчні жовтки, мізки, печінку, нирки, серце, вершкове масло, тваринні жири, а також сир, сметану, сосиски та ковбаси з високим вмістом жиру), не більше 200-300 мг харчового холестерину на добу. Жовтки яєць бажано обмежити до 2-4 шт. на тиждень.Натомість варто підвищити споживання продуктів, багатих на харчові волокна (не менше 25-30 г). Наприклад, споживання на день 1 яблука, 1 апельсина, 6 шт. чорносливу та 1/2 чашки вареної квасолі забезпечує 20-30 г харчових волокон або 400 г овочів, 100 г готової каші та 15 г горіхів.Особливо корисними є так звані розчинні харчові волокна – пектини, які пов’язують в кишечнику частину холестерину і виводять його з організму. Оскільки за рахунок повсякденного харчування важко заповнити потреби у вітамінах, макро- та мікроелементах, бажано доповнювати харчові раціони препаратами полівітамінно-мінеральних комплексів, але не в лікувальних, а у фізіологічних дозах.При вживанні алкоголю слід його обмежити, а при захворюваннях – виключити.Одномоментне вживання великих доз алкоголю за рахунок будь-яких напоїв є достовірним фактором ризику раптової коронарної смерті будь-якого типу інсультів, особливо при поєднанні ІХС з АГ. Слід відмовитися від вживання алкоголю та при підвищеному вмісті в крові тригліцеридів, патології підшлункової залози та печінки.Артеріальна гіпертензія. Підвищення діастолічного артеріального тиску на 7 мм рт. ст. в порівнянні з нормою збільшує ризик розвитку ІХС на 27% Ефективний контроль рівня артеріального тиску зменшує вплив стабільної артеріальної гіпертензії на захворюваність на ІХС. Зниження артеріального тиску на 5-6 мм рт. ст. зменшує ризик розвитку ІХС на 15% і на 42% – ризик смерті від ІХС.Фактори ризику, корекція яких з великою ймовірністю знижує ризик розвитку ІХСЦукровий діабет Цукровий діабет (ЦД) 1 та 2 типу значно збільшує ризик розвитку атеросклерозу та ІХС. Встановлено, що ризик розвитку ІХС зростає при ЦД 1 і 2 типу у 2-4 рази у чоловіків та у 3-7 разів у жінок. У цілому, атеросклероз та ІХС розвиваються на 10 років раніше у хворих на цукровий діабет у порівнянні з особами, які не страждають на це захворювання.Фізична активністьНасамперед рекомендується ходьба 30-40 хв на день, 5-7 разів на тиждень і головне, щоб така фізична активність стала постійною, життєвою звичкою, а не епізодичним заняттям. Якщо у людини є захворювання серця, артеріальна гіпертензія, хвороби суглобів або інші супутні захворювання треба отримати індивідуальну консультацію у свого сімейного лікаря щодо оптимального фізичного навантаження.Будь-які рекомендації щодо підвищення інтенсивності навантаження як у повсякденному режимі, і, особливо, в режимі, тренувань та оздоровчих занять вимагають обов’язкового обстеження осіб віком 40 років та старших (оптимально – з 35-річного віку) навіть за відсутності клінічних ознак захворювання. Навантаження вважається оптимальним, коли воно проходить в аеробному режимі. Надмірна вага тіла. Щоб попередити розвиток та прогресування, а також виявити на ранніх стадіях ІХС необхідно регулярно проходити диспансеризацію для виявлення та корекції факторів ризику, при вже наявному захворюванні – регулярно приймати медикаментозну терапію за призначенням лікаря, а також вести здоровий спосіб життя. Тетяна Мудрик, лікар загальної практики-сімейний лікар КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білицької селищної ради»
Підпишіться, щоб отримувати листи.